Det är inte bara cykling som är materialsport

Kära läsare, tyvärr måste jag uppdatera en lista som varit stabil i många år. Listan i fråga är ”Sämsta sovplatsen i mitt liv”.Det är många år sedan listan uppdaterades. Ut från listans tredjeplats går en luftmadrass av äldre traditionell modell där man kunde blåsa upp kudden separat från själva madrassen. Ena sidan var blå och den andra röd och den hade pyspunka. Jag sov – åtminstone hade jag tillfällen då den inte höll mig vaken – på den en natt 94 i en källare i Katrineholm. Madrassen var helt jäkla omöjlig att begripa sig på och om man somnade i total utmattning så vaknade man av att luften läckt ut efter ett par timmar.

Jag är ju inte på något sätt först med det här att skriva av sig frustration kring sin sovplats. Redan Robert Broberg var ju inne på samma tema i sin ”Sången om Annabell och gummimadrassen”. Där kan man höra

Jag skall aldrig glömma din gummimadrass
en blå variant som var alldeled kass

Roberts pina var ju dubbel då han dessutom hade större förväntningar än att sova på luftmadrass. Men jag måste ändå skriva av mig det här.

Den nya listan då!

Ny trea

Den tidigare tvåan tar tredjeplatsen. Passagerarplatsen i Ford Escort 89-års modell med personer i baksätet. Med säkerhetsbälte på. Inte mycket mer att säga. Stolen är kass, bältet är ivägen det går inte att åstakomma en kompromiss som du och dina baksäteskamrater kan leva med.Erfarenheten från denna sovplats är stor och baseras inte bara på en mätning. Det var nämligen så jag åkte till och från lumpen under många månader.

Ny tvåa

Bak i en Saab 900 Combi Cupé. Inte bara underlaget är uselt utan det är även trångt. Det som gör att denna sovplats kommer högt på listan är den tillkommande kondensen. Efter ett par timmar är nämligen kupén så blöt att allt blir blött. Med lite tur så släpper fukt på rutan i små rännilar som når dig som kalla spottloskor när du sover. Härligt! Även här baserar sig utlåtandet på flera mätningar. När inte kondens varit ett problem har mygg varit det. Det finns även gånger jag vaknat mindre pigg bland elefanter, men det är en annan story.

Ettan

En upplåsbar dubbelmadrass från Intex går direkt in på listans förstaplats. Produkten verkar smart. Man får en madrass som man kan blåsa upp till en säng med god höjd och storlek, men som utan luft tar lite plats. Perfekt! Dessutom så behöver man inte blåsa upp den själv, utan det finns en liten inbyggd anordning som ordnar detta. Annars är ju känslan man får när man hyperventilerar över någon uppblåsbar sak värt en bloggning i sig själv. Sittande på en badstrand med någon leksak till barnen då allt snurrar och man känner sig hyggligt illamående så ser man väl sådär lagom stabil ut. Jag tycker det verkar som om alla kvinnliga badgäster runt mig går i vattnet samtidigt i alla fall. Till min sambo försöker jag hävda att det har att göra med den nu upplåsta krokodilen, men det tror hon inte på.

Åter till madrassen! Din sängkamrats rörelser fortplantas på ett sätt som nog närmast liknar odämpad vattensäng. Hade det inte varit för den lilla kanten på sängen som finns så hade jag, eller min sambo, åkt ur sängen vid flera tillfällen! Känns lite ”edge” att man aldrig kan slappna av. Bra mental träning. Var alltid på din vakt!

Själva madrassen kollapsar också in mot mitten vilket gör att underlaget lutar in mot mittpunkten. Din kropp böjs alltså i två dimensioner, samtidigt som tyngdkraften drar din och din sängkamrats kroppar till samma punkt på sängen. Så när vi inte bråkade i mittpunkten på madrassen, jag och min sambo, så låg jag i något sorts S-format läge med översträckt knäled. Jag lyckades dessutom få båda armarna att somna vid ett tillfälle vilket gjorde det mycket svårare att ta sig ur gropen där min sambo och jag sammanstrålade där vid 2:30. Lite sömn får kaffet lösa, men ryggen tar nog ett par dagar innan den är helt återställd.

Ett tag trodde jag att dom översträckta knälederna skulle göra att benen somnade också. Hade varit snyggt att vakna i en grop mitt i sängen med armar och ben som somnat! Då hade man väl vaknat pinknödig!

Publicerat på december 25, 2009, i Trams. Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Här får du se dig slagen med hästlängder Anders. Har inte du gjort lumpen?

    Två direkt ur minnet.

    1. I ett granbuskage med kanske hälften avverkade smågranar. Medelavståndet mellan granar och rötter uppskattar jag till ca: 20 cm. Om man rörde sig, ens en minsta möjliga rörelse, vaknade man garanterat, hela natten igenom.

    2. I väntan på lufttransport på Karlsborg flygfält. Skolviggenplan startade och landade, heal tiden, 100 meter från där vi hade vår sovplats.

    • Jag har faktiskt sovit i banslutet på ett militärt flygfält medan det var i full drift. Det är en höjdare. Jag har även klämt granskog i snöglopp. Men sjuka sovplatser i lumpen är lite hors category .

  1. Ping: Lite blogginredning och nyheter « Mr 29er's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: