Om du nu satt upp som mål att cykla snabbt runt Vättern, hur ska du göra då? Del 1!

När jag och mina medelålders kamrater var ute och cyklade i söndags så berättade Mats att han varit på Maifs upptaktsmöte inför nästa års Vätternrunda. Maif har en snabbåkargrupp med målsättningen att åka under nio timmar som startar straxt innan halv tio på morgonen. Av flera anledningar så tyckte Mats att det skulle bli jäkligt roligt att åka med gänget, inte minst för de nya som kom med sin ohejdade cykelglädje och alla frågor som kommer med det. Naturligtvis hade flera undrat om hur dom skulle lägga upp träningen på bästa sätt. Det startade en diskussion som i sin tur ledde till att vi delade ovärderliga råd om träning, men det fick mig att börja fundera lite också. Jag tänkte ju skriva lite om mitt eget upplägg och det borde ju gå att generalisera lite, tänkte jag. Så låt oss starta en serie, för det räcker inte med en postning det kan jag lova, där du får en överviktig, medelålders cyklistwannabes alla insikter.

Jag tänkte därför göra en första postning om hur du och jag inte ska träna inför Vätternrundan. Ärligt så är förmodligen de råd jag ger här de bästa råd jag kan ge för de kommer från egen erfarenhet och jag lovar dig att du blir en bättre cyklist om du följer dom!

Optinojja

Vet du vad Optinojja är? Jo det är när du som tränar börjar försöka optimera allt så att saker och ting blir nästan omöjligt. Bästa däcken för Vätternrundan, går det med åtta växlar, måste jag äta direkt efter träningspasset, vad ska jag dricka för sportdryck under passet? Ja frågorna är oändligt många men dom som ställer frågorna missar ofta helt målet. Tror du ärligt att det spelar någon större roll vilken sportdryck du dricker om du inte ens vet att du har ett speciellt behov? Tror du kroppen går sönder om du inte får i dig snabba kolhydrater direkt efter träning? Vad skulle några extra växlar lösa för problem?

Optinojja hindrar dig från att fokusera på det som är viktigt, nämligen träning, träningsglädje och återhämtning. Det bidrar till att du lägger massor av energi på att söka information som kommer ha väldigt lite eller ingen inverkan på ditt resultat och riskerar till och med att göra så du tappar fokus eller att ditt mål känns för svårt att nå. Optinojja är när detaljerna blir viktigare än de stora dragen. Du vet själv när du fastnat här om du tänker efter! Om inte sitter kompressionsstrumpan för hårt!

Samla in allas visdom eller som det också kan kallas: allt på en gång

Om optinojja är detaljtyrrani så finns också motsatsen där man tar till sig alla grundläggande delar i alla upptänkliga upplägg, skakar och häller ut. Voilà, där har du ett träningsupplägg! För grannen sa ju att Kettlebell är det nya som löser allt, Kadens sa ju att man ska köra VO2max intervall, alla vet ju hur viktigt bålstablilitet är, någon webbsida rekommenderade styrketräning och Adamsson sa att många cyklister åker skidor på vintern. Mil och träningstid är skitviktigt, men kanske pulsen är ännu viktigare, eller?  Lägg sedan till en egen önskan om att gå ner i vikt och äta nyttigare med ett löfte om att du ska hjälpa arbetskamraten igång med sin träning. Just det! Glöm för guds skull inte att stretcha. Missar du det är du rökt för evig tid det vet ju alla! (Att starta en blogg kan rädda dig, bara så du vet!)

Jobbar du som ovan? Då har du problem! För du kommer inte hinna och orka med det som är viktigt, nämligen grundläggande grenspecifik träning, träningsglädje och återhämtning. Jag har raljerat lite ovan men det är ingen ovanlig person jag beskriver. Du tänker naturligtvis att du är så mycket smartare för du inte valt grannen och webb-sidan som källa. Men det spelar ingen roll! Om du fritt samlar in råd från obegränsad mängd experter så kommer du bli lurad. Inte av dom, utan av dig själv. Det är du som tror att du kan göra allt!

Det finns inget magiskt träningsupplägg eller en magisk kombination. Välj att lyssna på en person eller en metodik och gör det under en längre tidsperiod, så som ett halvår. Då vet du om det fungerade för dig och om du inte är så nöjd med resultatet så har du en referens att utgå från. Senare kommer jag skriva lite om mitt upplägg här men det finns trovärdigare källor som vi kan återkomma till. Ett bra val är ett upplägg som bygger på att du cyklar mycket och inte mycket mer. Tro mig det här är det svåraste rådet att följa!

Insikten – Det andra har missat

Ska du röra till ditt upplägg en smula ytterligare efter din optinojja och träningscocktail så ska du krydda med ”det lilla extra”. Ja, fan kör helt utan kolhydrater eller börja med marklyft tre gånger i veckan! Varför inte både och? Ja att hela träningsvärlden i princip går i samlad tropp i en riktning ska inte hindra dig från att hoppa på den nya grejen.  Vevarmar med gångjärn, märkliga kostupplägg och styrketräning för konditionsidrottare är helt rätt väg att gå, i synnerhet för dig som läser det här. Varför skulle du lyckas med det som är mainstream? Om du har något att hämta på denna blogg har du ju verkligen tömt ut allt i den konventionella visdomens värld bland bananer, cykelglädje och skyltspurtar!

Har jag ironiserat sönder din värld? Står du med brallorna ner med en Gainomax i ena näven, könsorganet inklämt i kompressionskläder och små jävla elektroder som TENSar ditt arsle? Känner du dig kränkt? Du är ju inne i en tung grundträningsperiod där du tränar allt utom cykling (?). Dessutom har du faktiskt postat viktiga frågor på något träningsforum samtidigt som du stått på balansplatta stretchandes vänster ringfinger? Sedan hade du ju tänkt köra plankan The Tabata way!

Lugn, det finns råd!

Du vill cykla fort nästa sommar- eller hur? Du ska dessutom cykla jäkligt långt! Det är ganska långt till själva evenemanget, det är en sak vi inte ska underskatta faktiskt, och du har nog satt upp ett för dig högt mål. Du har valt en konditionsidrott som fokus för nästa år.

Träna då konditionsidrotter! Mycket cykling. Se till att hålla dig motiverad! Se till att ha kul!

Överät inte. Du bränner inte alls så mycket energi som du tror via träning och det ska kännas att du tränar. Du kan inte äta bort känslan av ett träningspass i kroppen. Ska du ändra något alls så kan du skifta ditt intag lite mer mot kolhydrater när du tränar mycket. Skippa en macka och ta en banan men gör inga stora förändringar.

Det räcker långt!

Nu vill du säkert påstå att jag har fel i någon del ovan! Varsågod! Hänvisa till de studier som visar att du blir bättre cyklist om du tränar core, styrka och stretchar. Ja det räcker med om du visar på undersökningar som visar skadeförebyggande effekter faktiskt. Vi behöver inte ha högre mål än så. När du postat de goda referenser du har i kommentarsfältet nedan så ska du bara visa att det varit bättre att utföra dessa icke cykelspecifika åtgärder än att cykla eller vila så har du visat att jag har fel. En sak kan jag faktiskt hjälpa dig med! Här kan du börja läsa vad jag skrivit om Coreträning/Bålstyrka. Jävlar om Lance vetat om Corestyrka. Han hade aldrig behövt dopa sig! Det är sant!

Vill du diskutera mat? Läs det jag skrivit om LCHF mm här först, är du snäll.

Eller också så tränar du cykling och cyklar ifrån mig i vår!

Publicerat på november 5, 2012, i Cykel, Cykelträning, Träning, VR 2013 och märkt , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: