Ålder, tid, åldrande, pension och avancerad sex

Kan man rå över sitt åldrande?

Fredrik Reinfeldt har gjort ett utspel idag där han tycker att pensionsåldern bör vara 75 år och på vägen hem så hörde jag en debatt på radion som var kopplad till detta. Det var intressant att höra politiker och människor intervjuade på stan och det startade min hjärlna lite.

För det första kan vi reflektera över ålder. Jag tror varje människa som fyllt 40-år har tänkt att ”dom här som jag tyckte var så gamla är inte så gamla” men det finns faktiskt fakta som styrker att vi blir äldre allt senare, lite fyndigt uttryckt. Ta 2012 års Pro Tour klunga exempelvis:

Jens Voigt Radioshack-Nissan 40
Frédéric Guesdon FDJ – Bigmat 40
Christopher Horner Radioshack-Nissan 40
Robbie McEwen Greenedge 39
George Hincapie BMC 38
Stuart O’Grady Greenedge 38
Alexandr Vinokourov Astana 38
Levi Leipheimer Omega Pharma – Quickstep 38
Alessandro Petacchi Lampre-ISD 38
Danilo Hondo Lampre-ISD 38

Tabellen är tagen från Inrng: the 2012 peloton in numbers.

Eller ta den klinikansvarige för fertilitetskliniken i Stockholm som var med på TV och berättade att antalet kvinnor och par där kvinnan var över 40 som sökte för att få hjälp att få barn fullständigt exploderat. Svaret ”du är för gammal” kom som en chock till kvinnor som nästan var som förvuxna tonåringar. Kopplat till detta är naturligtvis snittåldern på förstföderskor som gått upp dramatiskt även det de senaste årtiondena.

Samtidigt så lever vi också längre. Enligt radions P1 så har hälften av alla barn som föds idag en prognostiserad livslängd kring 100 år.

Parallellt med alla dessa ting som pekar på att vi är yngre längre och lever längre så fanns det under dagens radiodebatt ett återkommande tema. Vi måste få sluta jobba någongång. Vi måste få göra något annat när vi jobbat färdigt. Det måste finnas en mållinje för de som är utslitna. Vi måste få pension! Det finns en tydligt tidsaxel underförstått i detta. Vi är barn; ungdomar som utbildar oss; medelålders som är arbetskraft och familjebildare och sedan pensionärer. Jag tror det var Bodil Jönsson i”Tio tankar om tid” som första gången gjorde mig observant på att se livet som en tidslinje är ett relativt nytt påfund. Historiskt sett så har vi haft en cyklisk syn på tid. Vinter, vår, sommar och höst är den intressanta tideräkningen i ett bondesamhälle och troligen i ett jägar/samlar samhälle också.

Så frågar ni mig så ska man inte diskutera en specifik ålder för pension, jag tycker i stället att en vuxen person alltid ska och kan bidra till samhället. Man ska inte sluta jobba för att man uppnått en ålder utanför man måste stanna upp och dö. Men inte för att samhället ska tycka du är lönsam utanför vi troligen är skapta att fungera så. Vi blir friskare och lyckligare av det. Det är också värt att förtydliga att utmaningen i en åldrande befolkning är att vi slutar se på arbetsskador och ålder som något vi är offer för. Vi är ansvariga för våra liv och kan påverka mycket mer än vi tror. Titta gärna en gång till på bilden i inledningen om du inte förstår vad jag menar.

Fan, det var något mer jag lovade i rubriken men det har jag glömt bort vad det var.

Annonser

Posted on februari 7, 2012, in Träning, Vardag. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: