Så många råd men ingen som lär oss leva!

De senaste dagarna, eller kanske veckorna till och med, har varit fyllda med rutinmässiga läkarbesök – koll av Leos höfter – diskussion med Tovas skolsköterska, tandläkarbesök och så lite av kronan på verket: föräldramöte på dagis idag.

Rådet vs. hur vi vill leva!

Jag har alltså haft att göra med människor som berör och petar i enskilda delar av vårt liv eller direkt påverkar vår vardag och vår hälsa. Även om dom gör det mesta bra så blir det ändå lite:

– Äter du frukost Tova? Dagens viktigaste mål!

– Borstar du barnens tänder? Vi rekommenderar att en vuxen borstar barnens tänder upp till och med trean!

Lägg sedan till de som indirekt vill påverka ditt liv genom att kräva lagstiftning kring cykelhjälmar, har åsikter om vårt sexliv, tycka om vår alkoholkonsumtion,  ta mer pengar i skatt eller sprida ett budskap om att socker är farligt så blir det rätt många som tycker något i omgivningen.

Live life man!

Jag har lite problem här, i synnerhet när när jag träffar någon som liksom tävlar i att uppfylla alla önskningar som omgivningen har. Så även om jag ibland hakar upp mig lite på råden i sig så tycker jag ändå att de som har åsikter och önskar saker och ting gör det med goda intentioner men att allt inte alltid får rätt proportioner. Nej det är inte budbärarna utan alltså de personer som agerar på olika råd och förhållningsregler som om det viktigaste är att sätta bock i kanten, inte leva ett bra liv.

Ta som idag på Folktandvården.

– Nja, tjejerna borstar ofta tänderna själv svarar jag.

Samtidigt som jag säger det inser jag att vi kanske skulle hålla bättre koll på det här med tandborstningen. Jag känner mig väl tillbakalutad när jag svarat.

– Jag blir chockad när jag hör något sådant här, säger tandsköterskan rätt indignerad, som det så fint heter.

Leo börjar bli rätt rastlös så medan tanten föreläser så släpper jag ner honom på golvet och han far ut i korridoren. Jag jagar efter och får då höra från rummet brevid där det ligger en kille i 10-års åldern.

Ja, jag ska ju inte som tandläkare säga att det är dåligt att använda tandtråd och olika sticker för att göra rent mellan tänderna men kan tycka att det är lite överkurs när han inte fått så många vuxentänder ännu.

Jag hoppas att de föräldrar som har så mycket ork kring sin sons tänder lär honom leva lika mycket så han inte slutar ett liv som endast gått ut på att riskminimera så mycket som möjligt.

Publicerat på oktober 27, 2011, i Vardag. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: