ACn måste fyllas

Är alla papper i ordning?

Cathlyn och jag håller på och köper en bil till. Vi har klarat oss med en bil i ett år nu men nu håller det inte längre. Fördelarna med bara en bil är många, framför allt i plånboken men det är också skönt att slippa krånglande prylar.  Men, då tid är en bristvara hos oss så är det för stora begränsningar i vardagen med bara en bil.

Det finns ytterligare ett skäl att köpa bil och det är att Passaten vi har är på gränsen med tre barn. Den är för liten helt enkelt och vi håller på att få spel vid ilastningen av alla barn med bälten som ska knäppas långt inne i bilen. När vi väl är igång och bilen rullar så är det inte ovanligt att baksätet är lika störande som inflyttningsfest hos en 18-åring. Lite mer avstånd mellan oss och barnen och även mellan barnen skulle uppskattas av alla!

Så vad vi söker är alltså:

  • 7-sitsig bil/familjebuss.
  • Bilen ska vara praktisk i vardagen med småbarn så vi prioriterar skjutdörr, lättåtkomliga säten och storlek framför bränsleekonomi. Det gör att exempelvis äldre Sharan etc. känns mindre aktuella.
  • Ju billigare desto bättre men ett bra exemplar kan få kosta kanske 50 000 kr.

Det här är ingen konstig ekvation kraven ovan bildar utan det är ganska lätt att hitta bilar som passar oss. Här är några exempel.

  • Chrysler Grand Voyager.
  • Chevrolet Trans Sport.
  • VW Chevelle.
  • Chevrolet/Dodge Vans.
  • Chevrolet Astro.
  • Mercedes Vito.

Det kan finnas flera men det är biltyperna jag tittat på främst.

Döljer du något?

Hur går det då för oss? Jo, det är snudd på heltidsjobb att få till det även om det faktiskt är ganska kul.

Jag har snöade tidigt in på Chevrolet Trans Sport även om jag slår till snabbt om det dyker upp en fin Van då ”bigger is better”. Trans Sporten är inte riktigt så vanliga som Chrysler Voyager men finns ändå i ganska stort antal på Blocket så det är bara att sätta igång.

Bilköp för mig innebär avancerad Googling på svenska och utländska siter för att se vad jag ska akta mig för och vad det är jag köper. Jag letar också efter intressanta exemplar på nätet. Så nu har jag läst in mig på Trans Sporten och kollat på något exemplar i Motala, mailat med några andra potentiella säljare och varit letat exemplar som kan vara lämpliga.

Jag har också varit och kollat på en Voyager i rätt prisklass och en Chevrolet Suburban som lite kul alternativ. Tyvärr har den senaste veckan gett mig en ny och mörkare syn på människor i allmänhet och Chevrolet Trans Sport i synnerhet. Mest tror jag att det är jag själv som utbildar mig i begagnat köp, jag har köpt 2 dyrare bilar på 20 år så jag är inte så van, men det är lite störande att åka och titta på bilar i 15 000 kr klassen när man tror att man ska titta på något som är i 40 000 kr klassen.

Ta Voyagern jag var och tittade på som exempel. Trots allt en relativt ny bil från tidigt 2000-tal med mindre än 15 tusen mil på mätaren som legat ute på Blocket ett tag för 50 000 kr men sedan sänkts till 35 000. Kändes som läge att slå till. Inga brister angivet i annonsen men den hade en relativt snygg DVD-lösning för baksätespassagerarna. Bra va!?

Nja, bilen var importerad och hade ingen historik innan importen och väl i Sverige så hade bilen aldrig varit på märkesverkstad för service. Inte ett spår i papper eller kvitton och knappt några spår på bilen av en vårdande hand heller.

– Jag har bytt olja och filter själv, sa mannen.

Men va fan! Det var ju inte en nedsatt 50 000 kr bil utan en upptrissad högriskvagn som börjat visa första rejäla skabbtecknen. Bland annat fick jag inte bältena att fungera där dom hade sina barn bältade. Sweet!

Eller Trans Sporten jag var och tittade på. Långmilare som var rejält reparerad enligt annonsen. Renoverad automat, topp-packningar var bytta med mera. Den låg relativt högt i pris relativt andra liknande bilar på Blocket men den var inte många minuter bort så jag åkte och tittade. Jo, den startade inte. Helt död. Bilen verkade inte ha rullat på snart ett år och var inte ens avtorkad invändigt. 30 000 för den kändes lite mycket, även om man fick en rejält sprucken vindruta i priset.

– Ja, jag ligger lite högt i pris jag har förstått det, sa mannen. Men ge ett bud – inga skambud nu – fortsatte han.

Jo, den kanske är värd 5 000 men det spelar ingen roll för det var inte en sådan här bil jag letade efter, tänkte jag och åkte hem.

Jag har fler historier men de tar vi någon annan gång. Jag tänkte kort avsluta med hur kul det är att se hur marknaden Blocket fungerar för Cheva och Chryslerbussarna. Alla tycker säkert att deras bil är lite finare än snittet så det känns som många bilar kommer in relativt högt. Sedan justeras priserna lite antingen genom att priserna är nedsatta i annonsen eller att man ser att bilar som har lägre pris ofta är avställda. De har stått ett tag och används troligen inte längre. Trots detta kan de ha legat ute länge.

När man ser priserna och hur lättsålda bilarna verkar vara är det lite kul när någon kommer in på en helt annan nivå. Säg att det finns 10 Voyagers kring 40-50 000 kr som varit ute till försäljning ett tag och så kommer en ny bil in på 80 000 kr utan synbara skäl. Då är det ju inte utan att man undrar lite.

Publicerat på augusti 19, 2011, i Vardag. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: