Insikter

Att bo på landet som vi gör har många fördelar men också några nackdelar. Vi har inte de tajta barngrupperna som driver runt och ställer till bus på eftermiddagar och kvällar. Vad jag minns från min egen barndom var att det var i sådana grupper man lärde sig hitta tunnlar i häckar, lärde sig säga fula ord och introducerades till nya coola grejor som skateboard.

När vi nu är på camping så utbildas därför våra tjejer i racerfart när dom driver runt i sina barngäng från morgon till kväll. Samtidigt är världen lite och tajt så allt går fort och alla barn nöts snabbt/ofta mot olika serviceinstanser som de aldrig träffar på själva ute hos oss. Ett tydligt exempel är affären på campingen. Tjejerna får pengar och går olika ärenden på ett sätt som dom aldrig gör hemma samtidigt så följer de med andra barn och handlar och lär sig allt mer om pengar, varor och vilka glassar som finns.

Idag har tjejerna tagit ett av de största stegen i sin sociala skolning som dom tagit på länge. Dom har lärt sig panta burkar. Med det kom massor av känslor och kunskap. Först förstod dom att andra barn fick panten hemma att köpa lördagsgodis för. Sedan lärde de sig att leta pant och lösa in burkar. Första gången de tjänat egna pengar! Nu har dom satt ett lite högre mål för sina inköp – en leksak för 20 kr – så nu måste de dessutom spara.

Publicerat på juli 31, 2011, i Vardag. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: