Idag är det backar – 15% för mig 14% för Girot

Den här står i toppen på Övralidsbacken.

Jag sitter här och myser i väntan på kungaetapp i Girot. Naturligtvis ska en rejäl backe i Girot firas med backintervaller hemma så Jonas och jag åkte iväg till Övralidsbacken utanför Motala för lite intervallkörning i blåsiga kalla Östergötland. Den backen bjuder på imponerande 10% i snitt med ett max på hela 15% lutning. Det svider rejält!

Lite uppvärmning och sedan började vi nöta upp och ner för backen. Totalt körde vi sex gånger. Wattnörden Jonas höll oss uppdaterade på sin fina form. Vi hade gjort en liten uppskattning i bilen hur hans 70 kg mot mina 90 kg skulle förhålla sig i tider eller skillnad i effekt. För att göra det lite lätt för mig så har jag sagt att backen är 800 meter, då stämde Jonas värden som bäst och att det tog Jonas 3 minuter upp. För mig tog det då 4 minuter.

Jonas värden.

Sedan satte jag igång och lekte med Analytic Cyclings webbsida. Ganska snabbt så bekräftade siffrorna vad vi redan visste.

Mina värden.

Som ni ser så utvecklar vi liknande effekt mätt i backen men 20 kg gör ungefär en minut extra åktid. Notera att vi alltså kör cirka 3-4 minuter på lite mer än 300 watt vilket svarar väl mot våra 4×4 minutersintervaller.

Jonas har åkt tre gånger uppför.

Idag i Girot så klättrar dom flera mil i lutningar med snittlutning på 9%. För skojs skull så tog jag en lättviktare som gör 20 km/h uppför bergssidorna i Italien och matade in i Analytic Cycling.

Dom har ju några mil i benen också. Både samma dag och de senaste veckorna.

Här är det bara ångest. Inte dödsångest som det var några minuter innan.

Jag tror det var femte gången uppför som vi jönsade lite då var kräkan riktigt nära. Sjätte gången var jobbig naturligtvis, men då var magin lite borta så det blev inte samma dödsångest. Annars så tycker jag nog att kroppen börjar komma igång riktigt skapligt lite mer effekt nu bara så blir allt så mycket roligare.

Jo, en sak till. Jag var tvungen att sova lite med Leo på det här. Jag blev rätt trött faktiskt.

Publicerat på maj 28, 2011, i Cykelträning. Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

  1. Jonas Johansson

    Vad pigga och glada vi ser ut!

  2. Jonas Johansson

    Det tillkommer vikt för cykel mm också väl. Jag räknar med 10-11kg beroende på utrustning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: