Stallorder – Teamorder – Hjälpryttare …

När vi kom fram till campingen här i Varberg i går så stod P4 på i servicehusen. Där tuggade man F1 och stallorder. Aftonbladet är i dag inne i samma sväng. Felipe Massa har tydligen fått order, när han låg i ledningen på söndagens F1 tävling, att släppa om sin stallkamrat Fernando Alonso. Alonso låg då tvåa. Skälet till stallordern är naturligvis att Alonso ligger bättre till i förar-VM.

Jag kan ju inte låta bli att undra hur Ferrari gjort i följande lägen.

  • Det börjar regna och båda bilarna måste in i depå för däcksbyte. Prio på förar-VM eller seger i loppet?
  • Någon del, exempelvis ny förbättrad framvinge, som man bara haft en av inför racet, vem skulle få den?
  • En förare hittar bättre inställningar på bilen än den andra. Håller man det hemligt?

Vad jag vill säga är att Ferrari naturligvis hela tiden gör prioriteringar och det rimliga är då att man gör det på ett sätt som ger mest smäll för pengarna. Det vore ju helt orimligt att inte göra den optimeringen mellan förares placering om man har chansen. Att sedan FIA har försökt förbjuda detta då de tycker att stallen ”riggar” loppen är faktiskt förståeligt. Det finns naturligtvis en konflikt mellans FIAs önskningar och vad stallen vill ha ut av en tävling.

De som är upprörda och tror att motorsport är en rent individuell sport, på toppnivå i rally, F1, etc., känns som de lägger ner tid på att följa en sport utan att förstått vad de tittar på. Bara för det finns en individuell resultatlista innebär ju inte det att team inte gör sina prioriteringar och val.

Tyvärr har jag ju mer än en gång pratat cykeltävling med människor som inte heller begriper hur man kan ha en tävling där man har individuell resultatlista men där lagkamrater åker för varandra.

En närliggande fråga i cykel är ”varför ligger cyklist x i klungan, när han kan cykla fortare?”  frågan. Alltså varför sticker inte snabbare cyklister iväg när de orkar åka snabbare än vad klungan åker vid ett visst tillfälle?

Jag tror ju att det bästa sättet att följa olika sporter på är att:

  1. Förstå reglerna och ramverket för sporten och vilka konsekvenser de får.
  2. Njut av hur duktiga utövare, ledare och stall är att nyttja det i 1. ovan.

Nu väntar jag på att någon rapporterar från längdhoppet i EM och upprörd över att inte totallängden av alla hopp räknas! Det verkar vara så sportjournalistik fungerar nu för tiden.

Publicerat på juli 26, 2010, i Vardag. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: