Hur ska man hinna med, jo …

Egentligen så är sommaren skit ur ett träningsperspektiv, åtminstone sett ur ett villaägar, småbarnsförälder, sambo och arbetslivsperspektiv. Träningarna blir naturligtvis mycket bättre när det är varmt. Vägarna är vackra, stigarna är torra och man kan köra med bara armar och ben. Men!

Det är i princip hopplöst att hinna med. Gräset växer som det var på anabola och sambon ska tydligen genomföra hundra projekt som alla inkluderar rejäla arbetsinsatser från mig. Trädäcket ska oljas, kanter ska hackas, det ska sås, vattnas, fixas, donas, fira midsommar och det är aktiviteter på jobbet. Jobbet ja, där ska allt vara klart innan semestern. Har jag nu någon fritid kvar ska jag bada, åka cykeltävling, grilla, köpa nya prylar, barnen behöver ditten och datten, poolen ska fyllas, poolen ska jag tömma och däremellan ska poolen flyttas. Om inget av det tidigare stämmer behöver poolen rengöras. (Då har vi bara en uppblåsbar enkel sak, inget svårt.)

Hemma behöver vi dessutom göra oss i ordning för semestern, fixa bilen, spola ur hängrännorna, köra med Round-up, såga ur fruktträden, ta hand om frukt, gå på barnens sommarfest och plocka blommor till midsommarstången.

Sedan ska man njuta också! Nej, ni fattar va? Det funkar inte, så ibland känns det skönt om jag kan dra fram ett ess ur rockärmen. En familjekombo!

Midsommarhelgens kombo blev camping på Kinnekulle Camping. Genom att placera familjen på campingen fick vi bland annat:

Bad på 30 meters avstånd från husvagnen.

Från förtältet!

Midsommaraktiviteter för småtjejerna.

Ponnyridning.

Vi fick dessutom midsommarstången på 50 meters avstånd.

Tova och mormor hjälper till och klär midsommarstången.

Men så skulle ju jag få lite träning också hade jag tänkt, annars hade det inte varit någon kombo! Så när det nu var ”uppdukat” för för familjen smet jag iväg en stund. Jag hade bestämde mig för att åka den skyltade (orange) vandringsleden som passerar genom campingen och går ett varv på Kinnekulle.

Kartan är tagen från www.kinnekulle.se. Direktlänk.

Jag åkte medurs ut från campingen.

Inledningen nere vid sjön var ”sådär” med helstelt.

Även om jag var pigg här, så har jag inte så bra teknik att det här går lätt.

Jag tog en karta i receptionen och började åka på den orangeskyltade leden. Det är fint nere vid sjön, men vill man få lite flyt så kan man åka asfaltsvägen ut ur campingen till man kommer in på leden. Den korsar bilvägen efter någon knapp kilometer och går på den några hundra meter innan den viker höger upp i skogen.

Det klättrar på ganska bra den första stunden upp till utkikstornet.

Om man vill kan man gå upp, eller fika i nedervåningen.

Det tog cirka 40 minuter upp i till utkikstornet som är bland det högsta man kommer. Klättringen är inte speciellt tuff om man är van cyklist och jag cyklade dit ”i turistklass” på 40 minuter. Men om du vill ut och åka första gången med nybörjarsambon ska du nog välja annan väg. Från tornet är det nedför i långa sträckor och ganska lättcyklat.

Det är omväxling!

Tyvärr störs rytmen lite av att det är mycket passager av stenrösen, stängsel etc. där man antingen måste trixa ganska rejält eller gå. Endel spångar är inte heller direkt lättcyklade.

Helt plötsligt blir det annan färg och växtlighet.

Ibland får man bära cykeln, speciellt där den orangemarkerade leden går parallellt med den blå (syns tyvärr inte på kartan ovan) men det är faktiskt värt det. Jag är inte säker på att man får se så mycket av stenlandskapet ovan annars om man väljer den blå leden.

Taget från samma ställe som bilden innan. Lite mer som att vara på Kreta än Sverige.

I ganska rask takt så betar man av stenlandskapet och kommer in i lövskog igen. Jag hade tittat lite innan och hade ”Lasses grotta” som ett måste. Plötsligt var jag där. Det tog lite längre tid än jag räknat med, cirka 2 timmar om jag räknat rätt.

Lasses grotta.

Från Lasses grotta och hem så var det ganska lättåkt. Jag hade mer eller mindre välgrundat sett Lasses grotta som den punkt man var längst från campingen. Som det var nu så tog det ganska exakt en och en halv timme från Lasses grotta tillbaka till campingen. Det är inte alls så mycket stigningar från här och hem, men det är väldigt fint landskap. Den enkla åkningen och scenariot gör att jag rekommenderar turen medurs från campingen.

Bara för att det är lättåkt från campingen betyder inte att det är tråkigt.

Härifrån kom jag!Här skulle jag ner straxt efter!

Jag cyklade ner till Råbäcks hamn. Det är inte långt från leden.

På väg ner mot campingen passerar man fantastiska gårdar och byggnader.

Det gör inget om du har någon form av karta, exempelvis sådan som finns i receptionen, som stöd när du cyklar. Men det är väldigt väl skyltat så du måste vara snudd på jubelidiot för att åka mycket fel. Man märker snabbt om man missat något. Det finns också goda möjligheter att korta ner turen och gina hemmåt om lusten faller på.

Leden går bra att cykla på, även om det kommer några branter lite hastigt på slutet. Det är ju inte heller direkt i ordninggjort för mtb så på vissa ställen kommer man lite fort ner där det blir stenigt och trickigt. Ta med extra slang om du är rädd för punka.

Trots det fina vädret räckte två vattenflaskor ganska bra. Jag fyllde aldrig på även om det fanns möjlighet.

Campingen får också godkänt. Bra nivå på servicehus mm. Det finns goda möjligheter att sova i tält. Tyvärr hade de ställt ner elen till sex amperé, vilket inte var ok. Då får man betala dyrt för el, men ändå köra kylskåpet på gasol. Annars hade det varit en svag fyra i betyg.

Publicerat på juni 28, 2010, i Cykel. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Patrik Halldèn

    Känner igen dej i många av dina tankar,jag har ju som du vet Frida 3,5 år Ebba 7år Arvid 9år. Fram till för några år sedan försökte jag hinna med ”allt” hemma inklusive lite träning på gymmet men det gick inte. Till slut blev jag det ingen normal förälder vill bli mot sina barn dvs , aldrig lyssna ordentligt när de berättar om dagis o fritis aldrig känna lugnet att man kan sitta o bara gosa vid tvn en kväll lr spela ett eller ett par spel på kvällen, nä jag hade inte tid pga alla ”måste”projekt, dels nya o sedan all underhåll. Jag kände att nä nu måste jag ändra mej, det är inte lätt men ta en sak i taget. Träden behöver inte fixas varje år, låt de växa naturligt tills du vill lr har tid.
    Gräset är mycket jobb med(har 3500 kvm.) det vill man ju ha fint. Ta en titt på den, vilken del är ni i, vi använder ca 50% kontinuerligt de övriga 50% kan du ju klippa varannan vecka. Olja in träddäcket är väl en bra grej men varför gör du det inte på hösten när alla trädgårdssysslor är klara,då är den klar till nästa sommarmm mm, det finna massor av påhittade ”måsten” ofta på hejade av alla familjers strävan att det måste” se bra ut ”utåt. Visst vill man ha fint om vänner kommer på middag men allt behöver ju inte va tipptopp , bra vänner är inte på besök för o se hur ni bor de är där för o träffa er. Kom ihåg att trivas även när du gör alla ”måsten” annars blir det jobbigt i längden. Snart blir ni 5st o då har du ytterligare ett barn som vill ha uppmärksamhet o hjälp av pappa. Varva ner med hus o trädgård(det finns kvar), umgås o njut med barnen de växer så fort och satsa på din cykling som jag tror ger dej mycket näring o ork för det övriga(viktigt med egen tid).. Satsa på max 1 större projekt om året o planera för det. Övriga små projekt som tex bilen ,gör som vi ,lämna in den, det kostar men du slipper bilbekymmer och du har köpt dej flera fritidslördagar om året. Lev o må bra nu, hitta rytmen i ditt liv o trivs, det är viktigt för dej ,din fru o framför allt dina barn. Lite tankar från mej till dej .. ha det …

  2. Patrik, det mesta är på plats i linje med dina tankar faktiskt. Men det finns fortfarande en del att fila på. Jag har lite nya idéer om hur saker ska organiseras. Stay tuned!

  1. Ping: 2010 – Mål « Mr 29er's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: