Vintercamping i Näsfjället

Näsfjället.

I akademikerkretsar, som jag vanligtvis umgås i, så finns det några saker man måste tycka illa om, eller inte ha några fördomar kring. Husvagnscamping och Ullared! Det är så djupt inrotat att det nästan är komiskt. Anta då att man droppar idén ”Jag ska vintercampa i husvagn” som jag gjorde en dag vid fikabordet på jobbet. Ja då är risken stor att du får bära en liten strut på huvudet och en liten röd plastnäsa mitt i nyllet. Det är ju naturligtvis lockande att säga ”Jag ska vintercampa i husvagn i Ullared”. Men jag sparar den till nästa år. .

Så vi har alltså köpt husvagn och prövat vintercamping. Ett absolut måste när vi valde märke och sort var att om vi ska lägga massor av pengar så ska det gå att använda grejorna året om. Debuten för husvagnen och vintercamping blev Näsfjället veckan före och efter påsk.

Sambon sliter!

Varför Näsfjället? Tja det var det enda stället som hade lediga platser veckan före och efter påsk. Det skulle ju kunna vara en indikation på något dåligt men de flesta på nätet sa att det var ett riktigt bra ställe för barnfamiljer.

Näsfjället ligger cirka 4o minuters bilfärd norr om Sälen. Vägen är sådär, rejält backig och ganska krokig från Sälen upp till Näsfjället. Sista milen är bitvis duktigt backig grusväg och om man inte har lite tur med väglaget så är nog fyrhjulsdrift ett krav för att man ska ta sig fram och tillbaka Sälen – Näsfjället. Om man åker utan husvagn så är det åksjukevarning, så krokigt och backigt är det tyvärr.

Mycket prylar på vintern. Ett vinterförtält ger extra plats.

Vi åkte upp redan på lördagen och sov på Prästbäckens rastplats, utnämnd till Värmlands bästa rastplats 2007. Stort! Lite väl mycket natur dock då en bäver eller utter fällde ett träd precis vid husvagnen under natten.

Den var tuggad på redan när vi kom, men …

Björken hade lätt nått till husvagnen.

På söndagen 28/3 kom vi upp och såg till att komma på plats. Det finns skiduthyrning och restaurang samt sedvanliga arrangemang kring campingplatser så som servicehus och sophanteringsplatser. Det var bra plogat men lite rörigt vad gäller platserna. Rådde något dubbelkommando där receptionen sa ”titta ut en plats och kom in och hämta elnyckeln” medan en kille som kom ut från en husvagn tyckte han styrde och hade någon sorts lista. Hur som, på plats kom vi och efter lite strul med elen så var allt igång. Det var en modernare typ av 230 V uttag i stolpen vilket inte passade vår kabel.

Vi hade pratat skidskola med receptionen via telefon och då var det alltid ”lugnt”, vilket inte blev lika självklart när vi väl skulle anmäla våra tjejer. Även det blev lite rörigt men Fredrik som var skidlärare och verkade ansvara för det hela redde ut det och det blev sedan jättebra.

Tova med Fredrik.

Större delen av tiden åkte vi utför, även om det blev någon vända i skidspåret för mig och småtjejerna. Jag hade gärna åkt mer längd om jag inte fått sådant grymt skavsår på höger häl. Kändes även som vaden/hälsenan tog rätt mycket stryk av mina 7.5 km. Får börja lite lugnare nästa gång och också lägga lite tid på bra pjäxor. Skidspåren var alltid fina och välunderhållna så det var synd att jag inte kunde nyttja dom mer.Det fanns tydligen mycket att gå på tur till i omgivningen, men jag såg ingen uppenbar info om det någonstans.

Längd var inte lika poppis som utförsåkning.

Det går att hyra längdskidor på skishopen i Näsfjället, men inte för barn! Jag skulle tippa att det kan bli problem upp i 15-års åldern. Vi hyrde när vi var ner i Sälen för att tjejerna skulle kunna åka lite.

Alva gillade inte längd något vidare heller.

Så skidspåren är kanon. Backarna var väldigt bra givet förutsättningarna och dom höll bra trots regn och töväder. Det finns en begränsad mängd nerfarter, men dom går att kliva på och kombinera lite olika så man kan få rätt bra variation. Man kör bara natursnö vilket gav ett jättefint underlag och man verkade vara noga med pistningen. Backarna är inte jättelånga men å andra sidan så var köerna aldrig längre än någon minut.

Det finns bara en en lift, en ankarlift. Tjejerna lärde sig fort att åka själv i liften så det var inget jätteproblem, men tydligen hade man fått ställa liften pga dåligt väder och fel vid några tillfällen under säsongen. Inte mer än några dagar men det hade hänt under en sportlovsvecka.

Barnen kan åka ända upp.

Skidskola.

Skidskola.

Om det är bra väder så funkar uteplatsen på restaurangen kanon. Man kan dricka öl och njuta av solen, men själva stället försöker även vända sig till barn.

After ski med artister.

After ski.

Hela stället är lite ”off”. Det är cirka en mil till närmaste affär och vill man dra nytta av vad Sälen har att erbjuda i form av Experium mm så är det en bra bit att åka. Å andra sidan är det grymt lugnt och skönt jämfört med exempelvis Lindvallen. Som campare sitter man gärna vid husvagnen och grillar och tar det lugnt och då funkar stället ganska bra. Backarna i relation till andra delar i Sälen kan jag inte avgöra men det som återkommer som positivt om Näsfjället är natursnön i backen och lugnet. Flera lyfte också fram de komplement till utförsåkning som finns så som skoter, längdskidåkning och fiske.

En plats i solen.

Sammanfattningsvis

– Skit att komma till och från, både med och utan husvagn.

+ Personalen, i synnerhet Fredrik i skidskolan.

+ Naturen och lugnet.

– Relativt litet, få andra barn.

+ Barnvänligt i allt från aktiviteter och personal till infrastruktur där man lätt kan låta barnen fara fritt utan att det finns någon risk för trafik eller dylikt.

– Relativt låg standard på servicehus mm även om torkskåp och diskmaskin finns. Bastu finns att tillgå två gånger i veckan.

+ Rätt pris.

Vi överväger att ligga på säsong nästa vinter men det kräver lite eftertanke.

Publicerat på april 12, 2010, i Vardag. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: