Äta Paleo – Dagens lunch

Jag har fuskat några månader med käket och då går jag också upp i vikt. Men nu är det dags att gå tillbaka till något som funkar bra för mig. Jag föredrar att äta Paleo-kost eller som det lite finare heter Paleolitisk-kost. Namnet kommer från den paleolitiska tidsåldern

Hur hamnade jag här? Det är en ganska lång historia. Men i korthet (blev ju inte så kort) så är den så här.

Jag har varierat lite i vikt mellan 74-96 kg under hela mitt vuxna liv. När jag gick ner till 74 kg så hängde jag på min sambos viktväktarbantning. Med kanonresultat. Efter jag började intressera mig mer för konditionsidrotter under 2003-2004 så blev vikten viktig igen. Då läste jag lite GI-litteratur. Jag försökte följa Paulins råd men resultatet var relativt dåligt, i alla fall viktmässigt. Sedan blev jag lite intresserad av vad Colting sysslade med. Jag kommer inte riktigt ihåg hur jag kom i kontakt med Coltings idéer, men han är Paleo-inriktad i sitt synsätt på mat. Jag läste att Colting hade en ”husgud” som heter Mark Sisson. Så jag hängde lite på Mark’s hemsida, som är mycket bra för övrigt, men tog inte riktigt till mig vad som stod. I stället försökte jag köra viktväktarvarianeten för att gå ner i vikt. Mitt problem var nämligen att om jag vägde 85 kg när jag började följa Paulins råd så vägde jag 92 några år senare. Så trots att jag tränade mer än någonsin förut så kröp jag sakta upp i vikt. Så jag försöker mig på lite bantning för att tappa några kilon inför cykelsäsongen. Försöket med viktväktarmat slutade i total jäkla missär. Jag fick det inte att funka helt enkelt. Jag var hungrig hela tiden och fick blodsocker fall så jag skakade. Livskvalitén var skit. Troligtvis åt jag för lite – kan jag säga nu – med tanke på träningsnivån jag hade nu, jämfört med hur jag haft tidigare då viktväktarna funkat. Jag gav upp och lyckades efter sommaren 2008 väga 96 kg i stället.

Då läste jag en websida som var mycket lik denna. En sorts självtest om du är sockerberoende (vilket jag tycker låter helt sjukt). Det sved eftersom det passade så bra, främst på dom delarna som gav mig låg livskvalité. Jag gillar inte alls att vara styrd av mat och mattider. Jag vill inte hålla på och käka sex gånger om dagen och alltid känna att jag måste tänka framåt. Tankar som: Har vi frukt? Fokusen på måltider: Va! Är inte maten klar? (Kommer hem från jobbet och det första man säger till sambon).

Poängen här är att jag läst Colting och Mark Sissons bloggar, men jag hade inte förstått. Jag satte mig ner och läste om mycket av det Mark skrivit och så köpte jag boken Paleo Diet av Cordain. Cordain är lite av frontfigur inom Paleovärlden på grund av sin forskarbakgrund och många alster kring jägar och samlarfolk.

Hur går det då? Personligen funkar det kanon, även om det tog lång tid att ställa om. Tänkte ta det i en annan bloggning. I princip så har dieten levererat vad den lovat. Främst vad gäller inställning till mat och ätande, men även vikten. Jag har av olika skäl inte hållt fanan speciellt högt senaste två månaderna, men nu har jag gått tillbaka till en ganska strikt Paleo-diet.

Lunchen idag såg ut så här exempelvis:

Lite Taco-ingredienser. Jag passar yoghurten idag.

Hemmagjord guacamole.

Tacoskal

Fyllt skal

Såser och så köper vi, men kryddan gör vi själva. Vi brukar göra dubbel sats, så vi har till nästa gång också.

1,5 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver

Publicerat på januari 5, 2010, i Primal lifestyle, Vardag. Bokmärk permalänken. 10 kommentarer.

 1. Tjena =) Jag har börjat läsa Jonas Coltings bok ”Jag vill ju bara se bra ut naken” och tycker den är bra men lite väl basic-shit. Tror jag ska börja läsa paleo-diet sen också nu när jag läst ditt inlägg. Har du fler tips på bra böcker där man kan läsa om kost och träning som följer paleo eller lchf? Är ju lite jobbigare att fixa sån här kost än det vanliga med mackor och fil =) men jag jobbar inte så mkt och har inga barn så det borde jag hinna med 😉 Tacksam för tips om träning kost och litteratur =)

  Mvh Dennis

  • Dennis,

   Cordain heter han som skrivit massor, både om idéer och vetenskap bakom. Han finns översatt till svenska också. Men jag föreslår att du köper Paleo for Athlets som är mer inriktad mot träning.

   Sedan tycker jag att du ska köra Mark Sissons The Primal Blueprint. Finns länk på hans hemsida och den hittar du till höger på bloggen.

 2. Faan va fint =) Blir att beställa och läsa igenom. Är lite orolig att jag inte heller har fattat hela grejen med kosten och att jag då inte får några bra resultat. Men ska läsa det här och se om det är som jag tror eller inte… återkommer säkert med fler frågor 😉

 3. Har letat ihjäl mig nu men hittar ingen av böckerna på svenska… Var finns dom? =)

 4. Okej tack så mkt =)
  Den boken håller jag på o läser nu har bara sista kapitlet kvar 😉

 5. ett tips käka inte tacosås, massa socker..

 6. Jag hittade till Marks Daily Apple på samma sätt som du tror jag bestämt. Via en artikel om Jonas Colting där han pratar om Marks Sisson bl a 🙂
  Har studerat paleolitisk diet i över 1 år nu och det finns ingen tvekan för min del om att det är från den principen som människor bör äta. Dvs att äta sådant som man utvecklats för under miljontals år.

  Mark Sissons blogg är suverän, och lättläst.
  Vill även slå ett slag för Robb Wolf och den podcast han sänder en gång i veckan. Både underhållande och informativ 🙂

  Lev väl!

 1. Ping: Förändring – Vad är problemet mannen? Del 1. « Mr 29er's Blog

 2. Ping: Lite blogginredning och nyheter « Mr 29er's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: