En timme – 260 watt

Tänkte jag skulle köra lite sötpunktsträning (sweet-spot) med 1×45 på 260 watt. Den typen av träning är bra för den som vill generera mycket tid kring tröskel. Jag blev dock lite ”yster” och bestämde mig för att försöka köra en timme. Jag fattade beslutet tidigt i passet.

Jag kalibrerar alltid trainern (Tacx Flow) efter 10 minuters uppvärmning men jag tror det blir lite variation varje gång. Idag kändes det som jag fått några watt gratis. Hur som så om vi antar att mätningen är ok så har jag ett FTP (en timmes max output) på 260 watt. Det är inte så imponerande med tanke på att jag väger ca 88 kg. Det ger 2.95 watt/kg. Om jag bibehåller nuvarande kapacitet och går ner till 80 kg till Vätternrundan så har jag 3.25 watt/kg.

Om jag lyckas höja min kapacitet med 20 watt och når min målvikt 80 kg till Vätternrundan så skulle jag nå 3.5 watt/kg. Det är respektabelt för en gammal motionär. Det troliga är att jag hamnar någonstans emellan 3 och 3.5 watt/kg.

Joakim Q. – Supertramp på Happymtb – körde med PowerTap-effektmätare på Vätternrundan 2009. Han hade en snitteffekt på 209 watt under loppet. Tittar man på hans FTP värden och watt per kg så låg han något högre i effekt och något lägre i vikt jämfört med mina idealvärden.

Publicerat på december 27, 2009, i Cykelträning, Träning. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: