Men hur tränar du nu?

I morgon tänkte jag lägga upp träningsupplägget för första halvåret 2010. Då kommer ni att se att jag har en ganska tydlig idé om hur jag ska träna framöver. Den idén är inte lika synlig nu, fast det finns faktiskt en tanke redan nu.

För två år sedan så började jag under hösten ett ganska strukturerat träningsprogram, främst baserad på trainerträning inomhus. Jag kan inte klaga på resultatet i december-januari någongång. Jag ökade 4-minutersintervallerna med 40 watt på två till tre månader. På våren hade jag det kämpigt, dels med lite olika sjukdomar och krämpor, men också med motivationen. Det hängde med under hela andra halvåret vilket satte sina spår även i år. Jag tycker egentligen inte att wattbaserad trainerträning är speciellt tråkigt, snarare tvärt om, men det sliter på psyket. Dels för det är jobbigt, men också för det är enformigt.

Jag justerade hösten och vinterträningen lite i år. Jag körde mycket mindre strukturerad intervallträning på trainer inomhus. I stället så blev det mer trivselträning utomhus. Jag tränade också mer mångsidigt ganska långt in i mars med Crossfit och Kettlebell baserade övningar. Det upplägget har funkat bra, men inte gett något magiskt genomslag i förbättrad uteffekt. Min ganska dåliga motivation förra hösten gjorde i och för sig att jag startade från ganska låg nivå förra hösten, men jag tror också att jag har väldigt lite talang och därför måste ha stenhård träning för att förbättras.

Så i år ska jag försöka göra lite mer av en kombo. Fram till nyår så är det mycket träning som är ledstjärnan. Inga speciella krav på kvalité, typ av träning eller med ett specifikt mål. Målet är bara att påbörja upptrappningen av träning i största allmänhet och ha riktigt kul under tiden. Jag kommer vara ganska sliten då vi börjar närma oss nyår vilket passar bra eftersom det är mycket annat socialt som ska skötas då. Så jag tar gärna några dagars ledighet i slutet av december och början på januari. Sedan blir det lite mer struktur.

Publicerat på december 19, 2009, i Cykelträning. Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Planera vilan lika bra som du planerar din träning.

    Resultatet = träning AND vila AND motivation

  2. Jag håller med. Man måste styra träningen så man inte haltar på en av delarna då får man inte i hop det.

    Om man baserar sin träning på intervallträning så är tidsfaktorn, i princip det du kallar träning, ofta inte helt omöjligt att få till. Men helheten är värre med barn, jobb, förkylningar, födelsedagar …

  1. Ping: Söndagsläsning – Träningsupplägg första halvåret 2010 « Mr 29er's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: