Herregud!

Körde Tabataintervall idag. Värmde upp 15 minuter med stigande intensitet. Sista 5 minuterna körde jag straxt under 250 watt. Sedan fixade jag någon minut med vatten, fläkten och torkade någon svettdroppe. Sedan tryckte jag på startknappen.

Gick på absolut max de tre första. Men redan i början på tredje började jag få problem att dra igång på belastningen som jag haft i intervallet innan.

Sedan, efter tredje, så kom paniken. Syreskulden bara vräkte över mig så jag fick panik. Slängde mig av cykeln i ett försök att göra något. Slet av mig hängslena på cykelbrallorna och försökte undvika att kollapsa. Men så, nästan lika fort som det kom sjönk det undan. Tror man att man ska dö, kan man väl få stå över, men nu!

På med hängslena igen. Upp på cykeln! Han lagom komma i pedalerna för repetition sex. Körde alltså sex, sju och åtta. Mon dieu! På åtta var jag nere för räkning igen. Orkade inte helt igenom.

Det här får man nog hår på bröstet av!

Publicerat på december 19, 2009, i Cykelträning, Träning. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Hej Anders!

  Intervaller – helt rätt. Det gillar jag o det minns du kanske….

  Några erfarenheter av detta:
  1. Det är mentalt tuffare än man kan tro. Kör inte för ofta i början innan du lärt dig hur mycket du pallar. Kör då på för hårt går du in i intervall-coma o vill inte köra på länge….

  2. Det är fysiskt tuffare än man tror. Intervallträning kräver vila = sömn. Mer än man tror.

  3. Det är konditionsmässigt bättre än vad man tror. Rätt utfört ger det magisk konditionsförbättring.

  4. Det viktiga är kvlitet och den tid du tillringar i den intensiva delen. Det är mycket bättre att vila lite längre och orka intervallet än att starta för tidigt och inte orka intervallet. Det är mentalt destruktivt att inte klara ett utsatt mål. Ofta beror det på att mjölksyran inte är borttransporterad ordentligt. Ska man köra 4 minuter ska man för i helvete köra 4 minuter!

  5. Håll tillräckligt bra tempo under vilan. Det viktigaste är att få bort syran. Det tar ofta längre tid än återhämtningen.

  6. 4-5 intervall á 4 minuter är bäst. Du hinner komma upp i nivå tillräckligt lång tid.

  Lycka till o God jul.

 2. Ivan, håller med i det mesta.

  1) Du kommer se att jag kommer köra block med intervaller. Det är rätt speciellt.
  2) Japp, här har jag blivit duktigare än jag var tidigare. Jag kommer försöka köra lite mer aktiv vila i år, dvs lugna återhämtningspass.
  3) På cykel med wattmätare så ser man ju det direkt. Det är den feedbackloopen som gör trainerträningen kul.
  4) Här är wattbaserad träning stor hjälp. Man har god koll på alla parametrar. På Tabata – som jag skrev om här – gör man lite annorlunda. Tidssatta intervall baserade på watt går att ha stenkoll på.
  5) Japp. Tidigare körde jag 1:1 på korta intervaller. Dvs 4 min på, 4 vila. Aktivitus tycker man kan vila 3 minuter om man kör 4 minutersintervall. Det har jag kört under hösten. Funkar bra det också.
  6) 4:or kommer vara rätt vanligt förekommande under jan-feb. Det kommer du snart se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: