Stress-seminarie på jobbet

Företaget jag jobbar på hade ett litet seminarie om stress och stresshantering idag. Man vände sig främst till projektledare den här gången och fokus var på hur man själv kan se att man är stressad och hur man kan se på andra att dom är stressande. Man betonade att vi som projektledare är ansvariga för våra projektmedlemmar situation, men också att det som ledare är lätt att glömma bort sig själ.

Jobb är tråkigt, men träning är kul! Kan man bli stressad av träning eller hjälper det till att förebygga stress?  Jag tror dom två sakerna hänger i hop, men låt oss börja med att se på saker och ting från två enkla vyer.

Träning, ytterligare ett måste

Här är det lätt att hamna. Jag måste motionera också! Det är fel startvärde på alla sätt! För det första är risken stor att du väljer fel motionsform. Du känner dig tvingad att göra något, så du gör något. Chansen att det ”något” är någonting för dig är ju små. Naturligvis spelar miljön man är i en stor roll för vad man väljer som motionsform. Men om man generaliserar så är många företagssatsningar etc. orienterade mot konditionsträning. ”Gå lunka löp” x antal kilometer har man sett på många företag. På något sett känns det som man ska löpträna för det och då är man lätt inne i en spiral där träningen tar rätt mycket tid och plats, även om löpning är mer tidseffektiv än cykling. Sedan ska du strecha osv.

Jag tror man ska välja att vara aktiv! Det finns inget som säger att löpning är bättre än någon annan träningsform. Faktiskt är det så att om man inte just ska syssla med konditionsidrott, utan mer vill hålla igång så kan man välja ännu mer tideffektiva träningsmetoder. Crossfit, Kettlebells och sprintträning är några exempel.

Glöm inte heller bort att träning är en form av stress på kroppen. Det är ganska välkänt att personer som tränar hårt, inte minst inom konditionsidrotter, riskerar att få sämre hormonbalans – en komponent i överträning – vilket inte på något sett är bra för personer som känner sig stressade.

Träning som förebygger stress

Genom att hårt aktivera sig i någon annan sysselsättning en den som skapar stress så konkurrerar man ut stress-skaparen. Dessutom kan man få balans i att man fysiskt blir lika trött som man är psykiskt. Det kan hjälpa till att skapa en god rytm vad gäller sömn etc.

Om man tycker träning är en belöning och man skapar tillfällen för träning så belönar man sig själv. Belöning brukar lyftas fram som ett positivt stimuli mot stress.

God kondition och hälsa ger bättre motståndskraft mot stress.

Träning ger välbefinnande vilket ger bättre motståndskraft mot stress.

Att vara ute

Meditation är ytterligare en faktor som kan användas för att hantera stress. Jag är inte så säker på att det är så stor skillnad för mig mellan träning och meditation. Mark’s Daily Apple – en av mina favoritsidor på nätet – har skrivit mycket om hur man ska hantera det moderna livet och stress. För ungefär 1.5 år sedan läste jag om vikten av att vara ute:

Tune out by stepping out – outside that is. Again, the wonders of meditation are unmatched, but here’s a quick tip if you don’t (or if you do) have a regular meditation practice. Go outside once a day without any intentions – no chores, no projects. Don’t pick up the kids’ toys on the lawn. Forget the gardening tools you left out. Ignore the sad state of your lawn. Just be in the moment and lose yourself in the natural world around you. Make the most of your ten minutes by lying down and looking up at the clouds – or the stars and moon. Channel your ten-year-old self, and just watch. Every other thought will melt away, we promise. (Seriously, when is the last time you did this? Talk about a Primal essential!)

Citatet kommer från The Primal Blueprint for Busy People – Part 1: Sleep and Stress

För mig har detta fått stor genomslagskraft. Det är otroligt tydligt vad utomhusaktiviteter är viktigt för mig. Det gäller i allmänhet, men i synnerhet så är naturupplevelser så som skog, vatten etc viktigt för att motarbeta stress. Att vandra i skogen är meditation för mig.

Hur gör då jag?

Jag tränar inte. Jag ägnar mig åt min passion och hobby. Det är så viktigt att andra saker så som husrenoveringar, grannar, språkkurser, tv-tittande, biltvättande osv. har lägre prio. Familj och jobb kan få gå före. Men sen är det stopp. Det finns dom som tycker det är fel och då får dom ju tycka det. Men varför är det finare att kakla badrum än cykla? Varför är platt-tv viktigare än nav? Varför är dator viktigare än en klassisk cykel med stålram?

Sätt mål som är kul! Jag vinner aldrig medalj, men jag kan ha kul! Har du inga mål med din hobby så är det nog svårt att hålla den vid liv. Förtydliga målet. Även om du inte sätter ett mål som ger dig någon press – jag vill komma ut i skogen efter jobbet kan vara ett mål – så tala om det för dig. Tala om för dig att du tycker om att komma ut i skogen efter jobbet. Ta konsekvensen och prioritera det så du når dina mål. Jag älskar att åka klungkörning på landsväg. Ljudet när det går fort! Jag cyklar.

Jag älskar att vara på natursköna platser och bara ströva runt!

Nu när jag vet det, så är det fantastiskt att få uppleva det jag älskar. Det är bra medicin mot stress för mig och inte speciellt svårt att prioritera.

Publicerat på december 11, 2009, i Konventionell visdom, Primal lifestyle. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: